Zeytin ağacı; zeytingiller familyasından gelen, her dem yeşil (yapraklarını dökmeyen ve yeşil kalan) boylu çalıları içeren bitki cinsidir. Dünyada iki bin yıl gibi çok uzun süreli bir yaşamı vardır. Zengin ve etkili içeriği sayesinde insan sağlığına tam destek sağlayan zeytin yaprağı günümüzde oldukça fazla tüketilmektedir. Amerikan Kanser Savaş Enstitüsü, zeytin yaprağının 21. yüzyılda keşfedilen en önemli doğal antimikrobiyal ve antiviral etkiye sahip olduğunu bildirmiştir. Peki zeytin yaprağının bu kadar etkili olmasını sağlayan etken maddeler nelerdir? Zeytin yaprağının faydaları nelerdir? İnsan sağlığına hangi konularda, hangi rahatsızlıklarda destek olur ve tedavi edici bir rol oynar? Tüm bu sorulara yanıt ararken bu şifalı bitkiyi birlikte inceleyelim. Zeytin Yaprağının İçeriğindeki Etken Maddeler Nelerdir?
● Oleuropein
● Organik asitler
● A ve C vitamini
● Askorbil – Palmitat
● Selenyum
● Rezin
● Tanen
● Uçucu yağlar
Zeytin ağacı, uzun yaşamını (iki bin yıl gibi) onu zararlı organizmalara karşı koruyan polifenolik antioksidan olan oleuropein adlı maddeyi üretmesine borçludur. İçeriğindeki bu oleuropein ve elenolik asit aktif bileşenlerinin doğal bitkisel antibiyotik ve antioksidan olduğu, antimikrobiyal ajan olarak görev yaptığı bilimsel araştırmalar sonucunda kaydedilmiştir. Elenolik asit ve oleuropeinden türeyen kalsiyum elenoat ise çok çeşitli mikroorganizma gruplarını uzak tutma özelliğine sahiptir. Bu özelliği sayesinde antibiyotiğe karşı direnç kazanmış mikroorganizmaları da uzak tutabilir. Zeytin yaprağında bu etken maddelerin yanısıra A, D, E, K vitaminleri de bulunuyor. İçeriğinde bulunan uçucu yağlar sayesinde bu vitaminlerin vücutta emilimi ve kullanılmasında da yarar sağlıyor. Vitaminlerin faydalarından da kısaca bahsetmek gerekirse; A vitamini iyi görmemiz için, D vitamini kemik yapısı için, E vitamini vücut içerisinde oksijen radikallerinin oluşumunu engellemek için, K vitamini ise kanın pıhtılaşma zincirinde etkili faktörlerin sentezi için vücudumuza gereklidir. Zeytin yaprağı, içeriğinin zenginliği sebebiyle vücudumuz için tam bir şifa kaynağıdır. Zeytin Yaprağının Kullanımı Zeytin yaprağı çayı, zengin içeriği sebebiyle günümüzde yaygın bir şekilde kullanılan bir bitki çayıdır. Ayrıca ekstrakt biçiminde de kullanılabilir. Ekstrakt bitkinin özü anlamına gelmektedir. Kurutulmuş zeytin yapraklarına özel ekstraksiyon işlemleri uygulanarak zeytin yaprağı ekstraktı elde edilir. Bitkinin ekstraktının tüketilmesi demek bitkiden alınabilecek maksimum faydanın alınması demektir.
Zeytin Yaprağının Faydaları
Zeytin yaprağının faydaları oldukça fazladır. Amerikan Kanser Savaş Enstitüsü, zeytin yaprağının 21. yüzyılda keşfedilen en önemli doğal antimikrobiyal ve antiviral etkiye sahip olduğunu bildirmiştir.
Sindirim sisteminin rahatlamasına, zayıflamaya destek olur.
Zeytin yaprağının içeriğinde güçlü antioksidan maddeler (vitamin A, C, E ve selenyum) bulunmaktadır. Antioksidan maddelerin metabolizmayı hızlandırıcı bir etkisi vardır. Sindirim sisteminin rahatlamasına destek olur. Bu özelliği sayesinde ödem atmaya ve kilo vermeye de yardımcıdır.
Kolesterol düşmanı, Kalp – Damar dostudur.
İn Vivo şartlarda (canlı vücudunda) yapılan birçok çalışmada zeytin yaprağının damar genişletici etki yaptığı gözlemlenmiştir. Bu sayede tansiyonu düşürdüğü, antiaritmik (anormal
kalp ritimlerini tedavi edici) özelliği olduğu ve LDL kolesterol (kötü kolesterol) seviyesinde düşmeye neden olduğu sonucuna varılmıştır. Yapılan laboratuvar ve klinik çalışmalar sonucunda ise; kalp rahatsızlıklarında, kalp yetmezliğinde ve damar tıkanıklığı üzerine etkili olduğu gözlenmiştir. İçeriğinde bulunan omega-3 yağ asitleri sayesinde kan basıncını dengeler ve kan akışını düzenlediği için kalp krizi riskini de en aza indirir.
Bağışıklığı güçlendirir.
Zeytin yaprağının içeriğinde bulunan omega-3 yağ asitleri vücut direncinin korunmasında önemli bir rol oynar. Özellikle Amerikan Kanser Savaş Enstitüsü, zeytin yaprağının 21. yüzyılda keşfedilen en önemli doğal antimikrobiyal ve antiviral (virüs enfeksiyonlarına karşı) etkiye sahip olduğunu bildirmiştir. Bu özelliği sayesinde enfeksiyon giderici etkiye sahiptir. Zeytin yaprakları hücrelerin genetik hasarını önleyebilir. Tümörün bulunduğu durumlarda ise kanserli hücrenin ilerlemesini durdurmakta etkilidir. Etken maddelerinden olan oleuropein maddesi, ilerlemiş tümör hücrelerinin çoğalmasını ve yayılmasını engeller.
Cilt için faydalıdır.
Zeytin yapraklarının içeriğinde bulunan vitamin A, C, E ve selenyum güçlü antioksidanlardır. İçeriğindeki güçlü antioksidanlar sayesinde cildin daha sağlıklı görünmesini sağlar ve yaşlanma karşıtı etkisi vardır. Hücrelerin yenilenmesinde etkilidir bu sayede yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesine destek olur. Uçukların iyileşmesinde de oldukça etkilidir. Zeytin yaprağı, antibakteriyel özelliği sayesinde vücutta bulunan bakterileri temizler. Mantar oluşumunu engeller. Alerjilerin tedavisine de destekleyici etkisi vardır. Ayrıca vücutta bulunan iltihabın azalmasına yardımcı olurken kemiklerde oluşabilecek iltihapları da engeller. Ciltte oluşan kızarıklık, kaşıntı gibi durumlarda da cildin yenilenerek bu rahatsızlıkların giderilmesinde etkin rol oynar. Oluşan sivilce ve sivilce izleri için de tedavi edici özelliği vardır.
Beyin işlevleri için güçlendirici etkiye sahiptir.
Zeytin yaprağının etken maddelerinden olan (vitamin A, E, C ve selenyum) güçlü antioksidanlar hasar oluşumlarını engellemede etkilidir. Beyin hücrelerini uyararak daha sağlıklı çalışmasını sağlar yani beynin işlevselliğini artırır. Merkezi sinir sistemini korur ve güçlendirir. Merkezi sinir sistemini güçlendiren etkisi sebebiyle dikkat dağınıklığı, Alzheimer, Parkinson gibi rahatsızlıkların giderilmesinde destekleyicidir. Kas spazmlarını (kramp) da önler.
Diyabet riskini azaltır.
Zeytin yaprağı ekstraktı yüksek seviyedeki kan şekerini düşürür. Yapılan araştırmalarda zeytin yaprağı ekstraktının insülin direncini düşürdüğü ve insülin üreten pankreas beta hücrelerinin üretkenliğini artırdığı gözlenmiştir. Karbonhidrat emilimine yardımcı olur ve hücreleri iyileştirerek hücrelerde glikoz alımını artırır. Glikozun hücreye geri alımını hızlandıran etken madde oleuropeindir. Oleuropein bir glikozit olduğu için ince bağırsağın epitelyal hücrelerinde transferini sağlayarak glikozun hücre içine girmesine yardımcı olur. Bu özellikleri sayesinde diyabet hastalığının tedavisinde önemli bir destektir.
Hücre hasarını engeller ve hasar gören hücrelerin onarılmasına destek olur.
İnsan vücudunda doğal süreçler içerisinde sürekli olarak serbest radikaller meydana gelir. Serbest radikaller; belirli bir seviyenin üzerine çıktığında kararsız kimyasal yapıları nedeniyle sağlıklı hücrelere zarar vererek kanser, diyabet, Alzheimer, kalp hastalıkları gibi çeşitli hastalıklara yakalanma riskini artırır. Serbest radikallerin artışı ile gelişen bu durum, oksidatif
stres olarak da adlandırılır. Antioksidanlar ise serbest radikalleri nötralize ederek etkisiz hale getiren, diğer bir tabirle oksidatif stresi azaltan maddelerdir. Uzun süre devam eden yüksek oksidatif stres, hücrelerin genetik materyali olan DNA’da hasara yol açarak kanser ve kronik hastalıklara, hatta hücre ölümlerine zemin hazırlayabilir. Zeytin yaprağının etken maddelerinden olan (vitamin A, E, C ve selenyum) güçlü antioksidanlar ise vücudumuzda oluşan serbest radikaller hücrelerimize zarar verecek seviyeye geldiğinde fazla serbest radikallerin yok edilmesine yardımcı olur. Böylece vücuttaki hücrelerin hasar görmesini engeller.
Enfeksiyon giderici etkiye sahiptir.
Zeytin yaprağının antimikrobiyal ve antiviral etkisi sayesinde enfeksiyon giderici etkisi vardır. Antibakteriyel özelliği sayesinde vücutta bulunan bakterileri temizler. Vücutta bulunan iltihabın giderilmesinde de etkin bir rol oynayan zeytin yaprağı, solunum yolunda oluşan enfeksiyonda boğazı rahatlatır ve idrar yolu enfeksiyonunda ise iltihabın daha rahat atılmasını sağlar.