AT KESTANESİ
At kestanesi bir ağaç türü ve 40 metreye kadar uzayabiliyor bu ağaçtan topladığımız at kestanesi meyveleri dikenli ve kestaneye benziyor. İşlemlerden geçirildikten sonra ise kolaylıkla hem sağlık hem de kozmetik gibi birçok alanda kullanılabiliyor.
Dünyanın pek çok yerinde yetişebilir. Özellikle faydaları ile herkesin dilinde. Hem yağı hem krem olarak çeşitli hallere getirilebiliyor. Ancak dahili kullanıma uygun değil. Çünkü at kestanesi zehirli bir kestane türü olduğundan yenilmez. Sağlık alanında ise özellikle alternatif tıpta krem, losyon, balsam ve yağ şekilleri sıklıkla tercih edilmektedir.
Saçlarda en yaygın kullanımı balsam şeklindedir. Varis, basur gibi hastalıklara krem ve yağ formları da sıklıkla kullanılır.
At Kestanesi Nasıl Kullanılır?
- Krem ya da yağ formları gece uykularından önce yüze sürülerek
- Krem hali basur ve varis tedavisinde
- Balsam formu saçlı deride saçların güçlenmesinde
- Saç maskesi saç dökülmelerinde
- Krem olarak eklem ve romatizmal ağrılarda
Kullanılabilir.
At Kestanesi Yağı Nasıl Yapılır?
Bu işlem için en uygun zaman sonbahar aylarıdır. Yılda bir defa yapıp diğer yıla kadar kullanılabilmektedir.
- Topladığımız at kestanelerini kabuklarından ayırarak meyveyi içerisinden çıkarıyoruz. Temizlenen meyveleri güzelce rendeliyoruz. Daha sonrasında bu meyveleri bir kavanoza koyuyoruz. Kavanozun tamamı değil de üçte birine kadar doldurulması yeterli oluyor. Diğer kalan kısmına ise saf zeytinyağı koyarak kavanoz kapağını sıkıca kapatıyoruz.
- Tüm bu işlemler yapıldıktan sonra bekleme süreci başlıyor. Yaklaşık olarak yağımız 45 gün kadar güneş altında bekletiliyor. Özellikle burada her gün kavanozun çalkalanmasına dikkat etmemiz gerekiyor.
- 45 gün bekletilen at kestaneleri 45 gün sonunda süzülerek başka bir kaba alınıyor ve yağımız hazır hale geliyor.
- Yağı serin yerde muhafaza ederek kullanabiliriz.
- Dikkat etmemiz gereken önemli noktalardan biri ise yağa karşı alerjinizin olup olmadığı. Yağı çokça sürmeden önce cildimizin ufak bir bölümünde test edebiliriz. Biraz bekledikten sonra eğer cildimiz alerjik bir reaksiyon göstermiyorsa istediğimiz yere uygulayabiliriz.
At Kestanesinin İnanılmaz Faydaları
- At kestanesi balsamını saçlarda oluşan dökülme, kırılma, cansızlık şikâyetlerinde güvenerek kullanabilirsiniz.
- Hemoroit şikâyetlerinizde bitkisel bir tedavi yolu arıyorsanız at kestanesi bu sorun için birebirdir. Düzenli olarak kullanımda hemoroitten kaynaklanan çoğu şikâyeti azaltır.
- Romatizma ağrılarına iyi gelir ve şikâyetlerin azalmasına yardım eder. Özellikle de eklem ağrılarında oldukça başarılıdır.
- Kan dolaşımını hızlandırdığı için ağrıları hafifletmektedir.
- Hücreleri yeniler.
- Cilt lekelerini temizler. Çünkü hücre yenileme özelliği ile devamlı kullanımda zamanla lekeleri giderme özelliği vardır. Bunun için uzun bir zaman bile gerekmez. Kısa bir zaman bile lekelerin iyileşmesine yardımcı olur. Her gece uykudan evvel kullanılması önerilir ve dairesel şekilde masaj yaparak uygulanmalıdır.
- Sivilcelerin kuruyarak yok edilmesini sağlar.
- At kestanesi yağını boğaz çevresine sürdüğümüzde ise öksürüğün kesilmesi ve solunum yollarının temizlenmesine yardımcı olur.
At Kestanesinin Zararları
Vücuda oldukça yararlı etkileri vardır. Fakat herkesin kullanımı için uygun değildir. Özellikle hamile ve emziren anneler at kestanesinin hiçbir formunu kullanmamalıdır. Kan sulandırıcı kullanan ve kronik hastalığı olan kişilerinden kullanması önerilmemektedir. Alerjen hassasiyeti olanlar kullanmamalıdır. Böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarında da kullanılmaz.
Kullanılmasında bir sakınca görülmeyen kişilerde pek sık kullanmamalıdır. Çünkü fazla tüketilmesi ileride böbrek sorunlarında yol açabilmektedir.
At Kestanesi Neden Yenmez?
Ağaçta yetişen ve dışı diken kaplı olan bu meyve kestane türü olmasına rağmen yenmez. Çünkü içerisinde eskulin adlı madde vardır ve bu madde zehirlidir. Çiğ olarak tüketilmesi de zehirlenmelere hatta ölümle sonuçlana bilmektedir.