Tehlikeli Mide Hastalıkları
Midemizi etkileyen tehlikeli hastalıkların başında reflü gelmektedir. Son dönemlerde bu hastalığın sayısında ciddi bir artış görülmektedir. Gastritte sık görülen bir diğer tehlikeli hastalıktır. Özellikle mide kanseri ve mide ülserine sebep olan helikobakterin başarıyla tedavi edilmesinden sonra bu hastalıkların giderek azaldığı tespit edilmiştir.
Mide Kanseri Nedir?
Tüm kanserler arasında en sık karşılaşılan 4. Kanser olan mide kanseri, midenin herhangi bir bölgesine yerleşen ve genellikle lenf bezleri, karaciğer, akciğer gibi organlara yayılabilen niteliktedir. Mide kanseri birçok nedenlerden dolayı mide mukozasında kötü huylu tümörlerin gelişmesi sonucunda gerçekleşir. Ülkemizde en çok rastlanan kanserler arasında yer alan mide kanseri her sene dünyada 800 bin kişinin hayatını kaybetmesine yol açmaktadır. Erkeklerde, kadınlara nazaran daha sık rastlanan mide kanseri, son yıllarda teknolojideki gelişmeler sayesinde erken teşhis edilip, doğru tedavi uygulamaları ile kontrol altına alınabilmektedir. Uzman kontrolü ve doğru beslenme ile mide kanserinden korunmak ve kurtulmak mevcut hale gelmektedir.
Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Mide kanseri erken dönemde hiçbir gösterge vermeyebilir. Mide kanserinin belirtileri arasında ilk dikkat çeken hazımsızlık ve şişkinliktir. Etli gıdalara karşı isteksizlik de mide kanseri belirtilerine dahildir. Mide kanserinin ileriki safhalarında ise; karın ağrısı, bulantı, kusma, yemek yedikten sonra şişkinlik, kilo kaybı ile karşılaşılmaktadır.
Reflü Nedir?
Reflü hastalığı asit, safra ve mukustan oluşan mide salgılarının yemek borusu ya da ağıza kadar yer değiştirmesidir. Reflü hastalığı, ağıza kadar gelen acı tat ve yiyecek hissi ile kendini belirtir. Atipik reflü ise yemek borusunun iç tarafında gelişen ödem sonrasında boğazda bir yumru hissine sebep olabilir. Yine aynı şekilde iritasyon sonrası ortaya çıkan spazma bağlı olarak göğüs ağrısı gibi şikayetlere sebep olabilir. Özellikle göğüs ağrısı nedeniyle kalp hastalıklarıyla da karıştırılabilir. Bunun dışında kuru öksürük, ses kısıklığı, ağrılı yutkunma veya yutma güçlüğü ya da hıçkırık gibi şikayetlere de sebep olabilir.
Reflü Belirtileri Nelerdir?
Reflü hastalığı tipik ve atipik semptomlar olmak üzere 2 başlık altında araştırılabilir. En sık görülen tipik reflü belirtileri arasında; midede yanma, ekşime, ağızda acı bir tat hissedilmesi, göğüste ağrı veya yediklerinin ağıza gelmesidir. Atipik reflü bulguları ise genelde kulak burun boğaz hastalıklarıyla karıştırılmaktadır. En sık karşılaşılan atipik reflü belirtileri ise; sinüzit,kuru öksürük, ağız kokusu, seste kısılma veya diş çürümesi gibi bulgulardır. Reflü hastalığı genelde göğüs ağrısına neden olduğu için kalp veya göğüs hastalıklarıyla sıklıkla karıştırılmaktadır. Reflü çeşitli hastalığa da neden olabilmektedir. Örneğin kronik farenjitin en sık sebeplerinden biri reflü hastalığıdır. Aynı şekilde midedeki sıvıların yukarı çıkarak soluk borusuna kaçması ve akciğerlere karışması halinde uzun vadede reflü, akciğer hastalıkları veya astıma da sebep olabilir.
Gastrit nedir?
Gastrit mide iç yüzeyini kaplayan zarın iltihaplanmasıdır. Çok fazla mide asidi üretilmesi durumunda ya da mide duvarının koruyucu iç tabakası zarar gördüğünde meydana gelir. Aşırı mide asidi, gastrik mukoza ile direkt temas eder ve buradaki hücrelere zarar verir. Genel olarak akut ve kronik gastrit olmak üzere iki formu mevcuttur. Aniden ortaya çıkarsa akut, daha uzun bir sürede gelişirse kronik gastrit adı verilir. Akut gastrit, midede ve sırtta şiddetli ağrı, bulantı, kusma ve iştahsızlık ile ayırt edilir. Kronik gastrit ise genelde herhangi bir belirti vermez ya da sadece üst karında rahatsızlık hissi, hazımsızlık, şişkinlik ve öğünlerden sonra dolgunluk hissi gibi hafif belirtiler gösterir.
Gastrit Belirtileri Nelerdir?
Gastrit belirtileri ve semptomları arasında öncelikle üst karın bölgesinde kazınma, yanma hissi veya ağrı olmaktadır. Bu semptomlar yemek yenilmesi sonucunda azalabilir ya da artabilir. Aynı zamanda mide bulantısı, kusma ve yemek yedikten sonra karın bölgesinde dolgunluk hissi de gastrit belirtilerine dahildi. Bununla beraber gastrit her zaman belirti veya semptomlara neden olmayabilir. Neredeyse herkes hayat boyunca bir kaç defa hazımsızlık ve mide tahrişi ile karşılaşabilir. Hazımsızlık vakalarının pek çoğu kısa ömürlüdür ve tıbbi bakım gerektirmez. Fakat bir haftadan daha uzun bir süre gastrit belirtileri ve semptomları görülüyorsa doktora danışılması tavsiye edilmektedir. Eğer mide rahatsızlığının yanı sıra, ya da bundan bağımsız olarak kan kusulması görülüyorsa, dışkıda kan varsa veya dışkı siyah renkli görünüyorsa, bu durumların sebebini belirlemek için hemen doktora başvurulması önerilir.